8 maart 2018
Vragen fractie SGP Veenendaal m.b.t. hondenuitlaatbeleid
Vragen fractie SGP Veenendaal m.b.t. hondenuitlaatbeleid
Zeker de afgelopen week – met het ijs op de sloten – was het in de groenstroken langs het water een grote ergernis van veel schaatsers: de hoeveelheid hondenpoep die daar ligt. De SGP stoort zich hier meer en meer aan.
Een rondgang langs diverse plekken in Veenendaal bevestigde het beeld. Bij het – naar aanleiding daarvan - nog eens bestuderen van het hondenuitlaatbeleid in Veenendaal stuitten we op een aantal onduidelijkheden in dit beleid, kijkend naar de praktijk. Omdat deze onduidelijkheid ons inziens ook geldt of kan gelden voor de hondenbezitter en onze indruk is dat hondenbezitters met op zichzelf goede intenties niet duidelijk genoeg gemaakt wordt dat er in Veenendaal – m.u.v. de omheinde uitlaatterreinen – een opruimplicht geldt, stellen we deze vragen teneinde deze overlast voortvarend terug te dringen.Een zeer eenduidig en helder beleid voor alle Veenendalers is hierbij van groot belang.
Vraag 1: Allereerst de definiëring. Er lijkt sprake van het gebruik van dezelfde benamingen voor verschillende functies: In het Integraal beheerplan 2017-2020 (zie onder) wordt onderscheid gemaakt tussen ‘uitlaatplaatsen’ en ‘losloopgebieden’. Een citaat: ‘De hondenuitlaatplaatsen zijn omringd door een hekwerk en hier mag hondenpoep blijven liggen. In de rest van de gemeente geldt een opruimplicht’. Verder wordt onder prestatiebeschrijving aangegeven dat in Veenendaal overal een opruimplicht geldt voor hondenuitwerpselen, uitgezonderd de hondenuitlaatplaatsen. Die worden namelijk iedere week schoongemaakt.
Op de website (zie onder) wordt gesproken over zowel ‘uitlaatplaatsen’ als ook ‘losloopgebieden’.
Op de bebording treffen we (zie foto’s) omschrijvingen aan als ‘Hondenuitlaatplaats’ en ‘Aangelijnd uitlaten’. M.n. de benaming ‘hondenuitlaatplaats’ komt ons verwarrend over. Hierover wordt gezegd dat deze ‘omheind is’ en ‘dat hier de hondenpoep mag blijven liggen’. Tegelijkertijd blijkt uit de bebording dat veel aangewezen en ook zo gemarkeerde hondenuitlaatplaatsen helemaal niet omheind zijn. En – gezien de vervuiling – lijken hondenbezitters zich niet te realiseren dat hier een opruimplicht geldt. Wilt u scherp definiëren wat een hondenuitlaatplaats is en welke regels hier gelden?
Vraag 2: De diverse formuleringen lezend lijkt het hondenuitlaatbeleid als volgt bedoeld te zijn: Overal in Veenendaal mag ik mijn hond uitlaten;
Overal in Veenendaal geldt dat ik een opruimplicht heb, m.u.v. de omheinde hondenuitlaatterreinen. Klopt deze interpretatie met uw beeld? En klopt deze interpretatie met de wijze waarop gehandhaafd wordt?
Vraag 3: Dan w.b. de bebording. Deze komt ons niet eenduidig over. Zelfs in een nieuwe wijk als Veenendaal Oost wordt slechts aangegeven ‘Aangelijnd uitlaten’. Het blijft volkomen onduidelijk welke regels hier gelden m.b.t. de opruimplicht.
Bent u het met ons eens dat alle borden – anders dan bij de omheinde uitlaatplaatsen – zo snel mogelijk weggehaald moeten worden omdat deze borden hondenbezitters onterecht de indruk geven dat ze geen opruimplicht hebben?
Bent u het tevens met ons eens dat de lijst met groenstroken (dus de niet omheinde hondenuitlaatstroken) die op de website wordt genoemd daar onterecht staat omdat overal in Veenendaal – met uitzondering van de omheinde gebieden – een opruimplicht geldt? En dergelijke aanwijzingen via de website en bebording veel onduidelijkheid geven en tot veel overlast leiden?
Bent u het ook met ons eens dat het onduidelijk is dat hetzelfde bord zowel bij omheinde als niet omheinde plaatsen staat? Terwijl in het ene geval sprake is van een opruimplicht en in het andere geval juist niet.
Vraag 4: Er ligt heel veel hondenpoep in Veenendaal. Dat bleek tijdens deze kale winterperiode. Welke hondenuitlaatplaatsen worden daadwerkelijk wekelijks schoongemaakt zoals in het IHP is beschreven? Zijn dit alleen de omheinde hondenuitlaatplaatsen? Of ook de zogenaamde uitlaatstroken? En zo ja, hoe vaak vindt dit daadwerkelijk plaats, terugkijkend naar 2016 en 2017?
Vraag 5: In het IHP wordt aangegeven dat het team Handhaving toezicht houdt op de regels. Welke regels worden hierbij gehanteerd? En hoeveel boetes zijn er in 2016 en 2017 geint door het team handhaving m.b.t. het niet nakomen van de opruimplicht?
Vraag 6: Wat gaat u doen om maximale duidelijkheid te creëren naar alle Veenendalers? Zowel de hondenbezitters in het opruimen van hondenuitwerpselen als de niet hondenbezitters in het kunnen aanspreken van hen die menen geen opruimplicht te hebben? Dit laatste om te voorkomen dat er – zoals we hebben gehoord – nogal eens flinke meningsverschillen ontstaan over de vraag of er wel of niet opgeruimd dient te worden. Dit ten gevolge van de onduidelijkheid.
Vraag 7: Op welke wijze wordt het hondenuitlaatbeleid momenteel toegepast en ingepast in nieuwe wijken of inbreidingslocaties?
Bij voorbaat hartelijk dank voor de spoedige schriftelijke beantwoording van onze vragen. De SGP-fractie te Veenendaal,
Dick Both Download hier het volledige bestand.