9 november 2021

Schriftelijke vragen SGP over ontsluiting Veenendaal Oost

Schriftelijke vragen vanuit de SGP-fractie m.b.t. de ontsluiting Veenendaal Oost
1 november 2021
1. Veenendaal Oost slibt dicht. Niet alleen op door de weekse dagen tijdens de spits, maar evengoed op zaterdag. Zoals zaterdag 30 oktober . De hele dag door was er een file van het winkelcentrum tot de Rondweg. Op de Rondweg Oost zelf was het rustig. Desondanks was er een kwartier nodig om de wijk uit te komen. Hoe verklaart u dit?
2. Het probleem van de ontsluiting van Veenendaal Oost is niet een probleem dat (enkel) veroorzaakt wordt door de problematiek op de Rondweg Oost. Ook op momenten waarop het op de Rondweg relatief rustig is, stagneert de ontsluiting. Wat is de analyse ambtelijk van de verkeerskundigen en het college? Wat is nu eigenlijk de oorzaak van het probleem? We ontvangen graag een gekwantificeerde analyse van de situatie.
3. Bij het ontwerp van de wijk is uitgegaan van aannames en prognoses.
Van welke aantallen woningen, aantallen auto’s en aantal verkeersbewegingen in de wijk is uitgegaan toen besloten werd tot één in- en uitgang van Buurtstede en De Veenderij?
4. Recent is mondeling gesproken over deze alsmaar erger wordende problematiek. Hierbij zijn diverse mogelijke oplossingsrichtingen benoemd. Welke onderdelen uit deze brainstorm heeft de wethouder genoteerd voor vervolgacties? En in bredere zin: wat is de strategie, zowel inhoudelijk als qua proces, van dit college om dit knelpunt op te lossen?
5. Momenteel is de ‘achteruitgang’ via de Dragonderweg afgesloten. Dit veroorzaakt mede een fors toenemende drukte. Wat zijn de plannen en wat is de planning m.b.t. de ontsluiting via de Dragonderweg?
6. Het college verwijst als we spreken over deze problematiek naar de toekomstige plannen m.b.t. de verbreding van de Rondweg Oost. Nog los van het feit dat deze operatie nog jaren op zich laat wachten is onze vraag wat er de komende vijf jaar gedaan gaat worden om Veenendaal Oost ontsloten te houden. We vragen dit omdat steeds duidelijker wordt dat er ook bij een relatief rustige Rondweg Oost grote vertragingen optreden omdat de rotonde niet gebruikt kan worden zoals bedoeld en het verkeer over de Rondweg Oost met veel te grote snelheid de rotonde passeert in de buitenbaan, waardoor het moeilijk is om er tussen te komen.
7. We ervaren veel urgentie als het gaat over het zoeken naar oplossingen. Een
oplossing die mijn fractie op korte termijn als een serieuze mogelijkheid
ziet is de verkeerslichten op de Rondweg zelf consequent en permanent te gebruiken waardoor het verkeer op de Rondweg tot stilstand komt en het verkeer de wijk uit kan. Kan de wethouder toezeggen deze optie verder uit
te werken? Een oplossing op de langere termijn is een extra ontsluiting van Veenderij en Buurtstede. Ziet de wethouder dit ook als een duurzame oplossing en zo ja, welke inspanningen gaat de wethouder leveren op dit punt?
Bij voorbaat hartelijk dank voor de spoedige beantwoording!
Een vriendelijke groet, namens de SGP-fractie.
Dick Both