11 juli 2019

Salomo's Wijsheid, Algemene beschouwingen SGP Veenendaal 2019

Algemene beschouwingen SGP Veenendaal 2019

Vandaag zetten we de kaders uit voor 2020. Een verantwoordelijke bezigheid. Dat wat wij hier doen – allen met de beste intenties, maar vanuit verschillende politieke idealen – heeft effect op de levens van onze burgers. Op de één meer, op de ander minder. Maar toch… We zitten hier niet voor onszelf, maar samen voor 65.000 Veenendalers. Die we allemaal het beste gunnen. Maar tegelijkertijd niet altijd kunnen geven wat ze individueel nodig hebben. Dat zorgt voor verlegenheid. En roept ook om wijsheid. Wijsheid om de juiste besluiten te nemen. In een complex maatschappelijk speelveld, met vaak tegengestelde belangen.

Ik moest bij het voorbereiden van deze bijdrage denken aan een uitspraak van onze minister president. Mark Rutte sprak, in 2016, tijdens een ‘preek voor de leek’ de volgende woorden: ‘Salomo worden leek mij als kind wel wat. Ik zag het helemaal voor me: de hele dag wijze en rechtvaardige besluiten nemen en dan tegen de avond alleen maar mensen die je dankbaar zijn. En tevreden naar huis gaan’.

Het verlangen wat spreekt uit deze woorden, herkennen we volop. Wijze en rechtvaardige besluiten nemen en dankbare burgers die aan het einde van een vergadering tevreden naar huis toe gaan. Een prachtig ideaal… Ruttes opa las vroeger het bekende verhaal over Salomo voor, de wijze koning van Israël. U kent het misschien wel.

Twee vrouwen komen bij Salomo. Ze hebben grote ruzie. De aanleiding is tragisch. Beiden hebben een kind maar ’s nachts overlijdt één van de kinderen. En allebei claimen ze de moeder van het levende kind te zijn… Hoe komt Salomo hier uit? Wat is wijsheid in deze situatie? Salomo denkt na en neemt een besluit. Hij laat een zwaard halen en doet alsof hij het kind in tweeën wil hakken. Dan hebben beide moeders wat. Allebei de helft. De ene vrouw vindt het goed. De andere vrouw helemaal niet. Zij roept: ‘Nee, geef het kindje dan maar aan haar’, wijzend naar de vrouw tegenover haar. ‘Nu weet ik wie de echte moeder is’, concludeert Salomo. Hij legt het kindje in haar armen. Een prachtig staaltje van bijzondere wijsheid.

Daarom spreken we nog steeds over een Salomonsoordeel. Ook vandaag de dag nog… Bij moeilijke dilemma’s, allerlei hoofdpijndossiers en lastige kwesties, hebben we de wijsheid van Salomo nodig om daadwerkelijk een Salomonsoordeel te vellen in allerlei situaties. Wie denkt niet aan de effecten van de drie decentralisaties? We zijn in algemene zin tevreden over de wijze waarop de drie decentralisaties vorm krijgen. Maar het blijft uiterst belangrijk om goed te monitoren wat de effecten van de nieuwe systematiek zijn. We willen een jeugdzorg waarbij jongeren de zorg krijgen die zij nodig hebben en die tegelijk betaalbaar is. Dat vraagt om moeilijke keuzes.

Een punt van aandacht voor de SGP blijven de mantelzorgers. Al eerder vroegen we aandacht voor deze stille maar onmisbare krachten. Velen van hen zijn zwaar belast en verdienen respijtzorg. Daar is extra aandacht nodig. Vandaar onze motie. Tevens vragen we aandacht voor een ander maatschappelijk vraagstuk: het tegengaan van eenzaamheid.

Een ander dilemma is ons hoge voorzieningenniveau. Waar we allemaal van genieten en ook aan gewend geraakt zijn. Maar wat ook veel vraagt om op peil gehouden te worden. Economische vitaliteit is een belangrijke basis voor de sociale vitaliteit van Veenendaal. De SGP zag en ziet het grote belang in van een aantrekkelijk ondernemingsklimaat in Veenendaal. Zowel op ICT-gebied als op andere terreinen. Daarom een motie om dit te ondersteunen. Bereikbaarheid van onze bedrijven (en inwoners) is een belangrijk aandachtspunt voor de komende jaren. Ook de bedrijventerreinen vragen aandacht. Zowel wat betreft beheer als vitaliteit. Gezien de beperkte hoeveelheid grond is herontwikkeling op vervallen plekken belangrijk. De SGP heeft zich daarnaast altijd ingespannen voor een vitaal centrum en inspanningen daartoe gesteund of geïnitieerd. De uitdagingen die daar liggen zijn eveneens groot. Onze motie beoogt een extra impuls te geven. Een kwalitatief hoogwaardig en onderscheidend winkelaanbod en een uitstekende entourage, daar kan geen koopzondag tegen op.

Salomo heeft veel wijze spreuken nagelaten. Ook over het omgaan met geld en goed als rentmeester. Een goed rentmeester weet op een verantwoorde manier om te gaan met de financiële huishouding van de gemeente. Dit college laat zien scherp aan de wind te zeilen, ondanks de schaarste die we allemaal ervaren. Rentmeesterschap heeft ook betrekking op onze omgang met de leefomgeving. Daarom onze strijdt tegen vuurwerk en onze motie over vergroening van schoolpleinen. Vergroening, ruimte voor klimaatadaptatie en meer aandacht en zorg voor Gods schepping, strijdt om voorrang met verder ontgroening en bebouwing van Veenendaal. De strategische bezinning op de toekomst van Veenendaal vraagt om een Salomonsoordeel. We vragen vanavond ook aandacht voor de overlast die veel Veenendalers ervaren door harde muziek in de open lucht.

Nog even terug naar premier Rutte. In diezelfde ‘preek van de leek’ zegt hij nog iets moois: ‘Ik denk zelf graag dat mijn voorkeur voor het verhaal over de wijsheid van Salomo werd ingegeven door de boodschap van mijn grootvader op het schutblad van de kinderbijbel, waaruit hij vaak voorlas. Het was feitelijk een opdracht van een diepgelovig man aan zijn kleinzoon. Op het schutblad stond: ‘De vreze (het liefhebben) des Heeren is het beginsel van wijsheid’. Tot zover onze premier.

Die wijsheid van God wens ik u allen toe het komende jaar: als raadslid, als burgemeester of wethouder, als griffiemedewerker of op een ander manier actief in dit huis van de gemeenschap.

Dick Both, fractievoorzitter SGP Veenendaal