9 maart 2016

DEVO, het begon zo mooi…

DEVO, het begon zo mooi…

Pakweg 8 jaar geleden startte DEVO: de Duurzame Energie Voorziening Veenendaal Oost. Na een flitsende start met veel aandacht en erkenning, tot en met trofeeën, is de situatie van DEVO momenteel veel minder rooskleurig en wordt al bijna twee jaar heel intensief – en vaak in beslotenheid –in de Veenendaalse gemeenteraad gesproken over DEVO.

De oorzaken van deze kentering zijn bekend: door de economische recessie zijn er de afgelopen jaren veel minder woningen gebouwd dan vooraf geraamd en in de businesscase van DEVO opgenomen. Minder aansluitpunten betekent ook (veel) minder inkomsten. Daarnaast zijn er technische problemen ontstaan, zijn de winters minder koud geweest dan verwacht en zijn de energieprijzen veel lager dan bij de start aangenomen.

DEVO verdient onze aandacht en daarom hebben we de afgelopen jaren ook veel over DEVO nagedacht en gesproken. Ook is het goed om als Veenendaalse politiek de hand in eigen boezem te steken en lessen te leren uit het DEVO-concept. De SGP-fractie denkt dat er verschillende lessen te trekken zijn. Het college ook. Daarom heeft het college al reflecterend een memo geschreven waarin ze aangeeft wat we met betrekking tot DEVO, maar ook met betrekking tot andere grote projecten, kunnen leren van de afgelopen jaren. Bijvoorbeeld wat betreft het construct (DEVO is een publiek-private onderneming waarin de gemeente voor 50% aandeelhouder is en enkele private partijen eveneens voor 50%), de informatievoorziening en bespreekmomenten in de raad en de governance-structuur.

De SGP-fractie betreurt het zeer dat in de raadsvergadering van 3 maart door enkele oppositiepartijen een motie van afkeuring is ingediend tegen de wethouder van Financiën, de heer Verloop. Niet omdat we geen lessen kunnen trekken uit dit dossier, wel omdat zowel de gemeenteraad als het college hierbij de hand in eigen boezem moeten steken. We zijn met raadsbrede steun gestart met DEVO, hebben hierbij de situatie met de kennis van nu veel te rooskleurig ingeschat en bovendien hebben de omstandigheden om ons heen veel invloed gehad. Wethouder Verloop heeft de afgelopen jaren met enorme inzet en toewijding de belangen van DEVO behartigd. De motie kreeg overigens - terecht - geen meerderheid en heeft het dus niet gehaald.

De SGP-fractie heeft van harte ingestemd met de nieuwe borgstelling voor DEVO. Het bedrijf heeft die borgstelling nodig in de huidige fase. En we hopen en verwachten dat met deze borgstelling DEVO voortvarend verder kan werken aan het worden van een levensvatbare en gezonde onderneming, al beseffen we dat dit zeker nog een aantal jaren zal duren.

Geen borgstelling betekent het einde voor DEVO. Enkele fracties hebben tegen de borgstelling gestemd. We vinden dit onbegrijpelijk. Het einde van DEVO heeft grote consequenties voor de bewoners van Veenendaal Oost, de gemeente Veenendaal en uiteindelijk alle inwoners van Veenendaal. Onze fractie wil zich hiervoor niet ‘uitleveren’ aan de effecten van de Warmtewet die dan van toepassing wordt.

Ook de komende maanden en jaren vraagt DEVO onze bijzondere aandacht. De SGP-fractie zal vanuit een gevoelde verantwoordelijkheid voor DEVO hierin constructief en kritisch de voortgang volgen en het goede voor Veenendaal zoeken.

 Dick Both, fractievoorzitter SGP