HomeNieuwsHerdenkingspunten 2e wereld oorlog in Veenendaal, SGP amendement 2017.

Herdenkingspunten 2e wereld oorlog in Veenendaal, SGP amendement 2017.

Publicatiedatum: 21 nov. 2019

 

Herdenkingspunten 2e wereld oorlog in Veenendaal, SGP amendement 2017.

 

Ons wachten is beloond. Tijdens de behandeling van de kadernota in juli 2017 werd, door ons raadslid Dave Scheele, een amendement ingediend om uit het oogpunt van cultuur-historisch erfgoed betekenisvolle punten uit de 2e wereldoorlog te markeren. Dit amendement werd destijds unaniem aangenomen.

In dit amendement werd het college verzocht om plaatsen in Veenendaal te markeren die in de 2e wereldoorlog van betekenis zijn geweest voor het verzet, van omgekomen plaatsgenoten, onderduikers, (Joodse) inwoners en ziekenhuizen. Dit markeren kan bijvoorbeeld door een bord(je), stoeptegel of op een andere wijze.

Vanmiddag, donderdag 21 november, werden door wethouder Engbert Stroobosscher de vijf informatieborden met verhalen uit de 2e wereldoorlog onthult. Docent Geschiedenis Constant van den Heuvel gaf een toelichting op de verhalen die op de informatieborden te lezen is.

De vijf informatieborden met de verhalen uit de 2e wereldoorlog staan op de volgende plaatsen: Hoofdstraat 10, Hoofdstraat 106, Kerkewijk 67, Tuinstraat 133 en bij de J.H. van Schuppenbrug. Door middel van deze informatieborden blijven wij op de hoogte van wat zich in de 2e wereldoorlog heeft afgespeeld in Veenendaal.

Zie voor een korte beschrijving het artikel in de Gelderlander:

https://www.gelderlander.nl/veenendaal/informatieborden-in-centrum-geven-beeld-van-veenendaal-in-oorlogstijd~a95a26ca/?referrer=https://t.co/MwdvwrYoxD?amp=1